مرجله اول شناسایی معدن و تحقیق در مورد ارزش اقتصادی حفاری است اگر صرفه اقتصادی داشت حفاری شروع میشود . و پس از آن تخلیه محل مورد انفجار و جمع شدن کارکنان در محلی ایمن (جان پناه)، عملیات انفجار به منظور خرد کردن سنگها صورت میگیرد. پرکاربردترین ماده منفجره برای خرد کردن سنگ آهن، «سوخت آمونیوم نیترات» (Ammonium Nitrate Fuel Oil) یا به اختصار «آنفو» (ANFO) است.
براي بهينه سازي عمليات چالزني و آتشباري، بهينه سازي خرج ويژه و نسبت بار سنگ (B) به قطر چال (fh) در فرآيند خردايش ماده معدني از چالزني تا سنگ شكني با حداقل نمودن قيمت تمام شده حاصل ازكليه هزينه هاي مربوطه طي انجام مراحل متعدد چالزني و آتشباري در معادن مختلف بررسي شده است. هزينه هاي حفاري، مواد منفجره، دستمزد آتشباري، كار اضافي لودر و گاها بولدوزر به علت وجود قطعات بزرگ سنگ (ماده معدني) آتشباري شده كه قبل از ورود به سنگ شكن نياز به شكستن دارند و خردايش ثانويه به صورت دقيق و به روز به شيوه اي واقعي و امكان پذير در عمل براي هر يك از معادن برآورد شده اند
بارگیری سنگهای خرد شده توسط تجهیزات مخصوص انجام میشود. عملیات بارگیری در معادن معمولا توسط ترکیب شاول و کامیون صورت میگیرد. شاول، مواد خرد شده را از روی زمین برداشته و به درون کامیون میریزد. ظرفیت پاکت این دستگاه با توجه به مدل مورد استفاده متفاوت است. این ظرفیت برای شاولهای معمولی از 0.375 تا 5 متر مکعب (2 تا 25 تن) و برای شاولهای غولپیکر تا 29 متر مکعب (145 تن) تغییر میکند.
پس از آن مواد وسنگ های استخراج شده به سمت کارخانه و کارگاه هدایت میشوند.
روش دیگر از استخراج از معدن استخراج زیر سطحی، شامل حفاری در درون تونلهای زمینی یا شفتها بِه منظور دستیابی بِه رسوبات سنگ معدن مدفون و پنهان شده میباشد. سنگ معدن از طریق تونلها و شفتها برای پردازش به سطح زمین آورده میشود و سنگهای بدرد نخور و اضافی را از ان بیرون میاورند. استخراج زیر سطحی را میتوان با توجه به نوع شفتهای مورد استفاده، روش استخراج یا تکنیکهای مورد استفاده برای رسیدن به ذخائر زیر زمینی طبقه بندی کرد. استخراج رانشی از تونلهای أفقی در دسترس استفاده میکند، برای استخراج شیب، از شفتهای مورّب قابل دسترس به صورت مورب استفاده میشود، و استخراج شافتی از شفتهای عمودی در دسترس استفاده میکند. استخراج معادن در سازهها و بافتهای سنگی سخت و نرم نیاز به تکنیکهای مختلفی دارد.
روش استخراج با برش های مستقیم (کنتوری یا جعبه ای یا آگر)
این روش معمولا” برای استخراج ذغال به کار می رود و در مواردی کاربرد دارد که ماده معدنی بصورت لایه کمابیش افقی و در مناطق کوهستانی با دامنه های پرشیب واقع باشد. در شروع کار یک برش اولیه در کنار دره جایی که ذغال رخنمون دارد احداث و مواد باطله در پایین دره جمع می شود و ماده معدنی موجود در زیر باطله استخراج می شود و در مرحله بعد باطله بدست آمده از برش بعدی را در محل ماده معدنی استخراج شده دمپ می شود و به همین ترتیب ادامه می یابد که در اثر آن این قسمت ها به صورت تپه ماهورهای سینوسی شکل در می آید ، در نهایت ضخامت باطله به حدی میرسد که دیگر استخراج به روش روباز مقدور نیست.